Vocación

Vocació

Bankia presta el seu suport de forma decidida a les bandes de música a la Comunitat Valenciana.

Les bandes de música a la Comunitat Valenciana representen un fenomen social i cultural d’enorme envergadura. Un fenomen que vertebra el territori a través d’una nombrosa comunitat musical repartida sense distinció entre pobles xicotets i ciutats, entre comarques i províncies. Un fenomen que els valencians viuen des de xiquets, perquè la música s’aprén des de la infància i es comparteix al llarg d’una vida.

A la Comunitat Valenciana està present el 50 % de les societats musicals i escoles d’Espanya, el que representa una comunitat de 40.000 músics i 60.000 alumnes. Són 543 societats musicals repartides al 90 % dels municipis de més de 200 habitants de les províncies d’Alacant, Castelló i València. És, per tant, una activitat que es desenvolupa a tota la Comunitat Valenciana, des dels pobles fins a les ciutats.

Un fenomen tan destacat necessita un suport decidit com el que Bankia presta a partir de l’any 2014. Mitjançant els acords signats amb la Generalitat Valenciana, CulturArts i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) Bankia destina un suport econòmic dirigit principalment a la promoció de l’activitat musical i l’educació. Un projecte que vol assegurar la seua continuïtat però també fer-la més visible, situant-la en el centre de la cultura compartida per tots els valencians.

La música a la Comunitat Valenciana no és una afició, sinó que és una passió que produeix grans músics, compositors, arranjadors i directors, els quals estan presents no només en bandes, sinó també en importants orquestres, agrupacions de corda, grups instrumentals, cors, etc., i fins i tot en formacions d’altres estils com ara el jazz.

Els músics valencians de bandes són intèrprets, majoritàriament no professionals, capaços d’enfrontar-se a partitures dels estils més diversos (des de les composades exclusivament per a bandes fins a adaptacions de les orquestrals o de bandes sonores) i de reconéixer que l’èxit d’una interpretació no està en un solo, sinó en la perfecta coordinació de tots els instruments d’una banda.

Però el fet musical a la Comunitat va més enllà, ja que els músics generen al seu voltant una cultura compartida per la seua família, els seus pobles i les seues ciutats, gràcies a la qual es reconeixen i admiren obres, intèrprets, autors i directors. No hem d’oblidar que molts d’estos músics continuen una tradició que passa de pares a fills.

Les societats musicals compten amb una extensa xarxa formativa

Per tal d’explicar una activitat tan generalitzada hi ha també una altra raó: l’extensa xarxa formativa creada per les societats musicals i els conservatoris, present a la major part de les poblacions valencianes. Una xarxa que facilita una educació musical continuada. El primer contacte amb la música es produeix en les etapes inicials de l’aprenentatge, cosa que contribueix de forma positiva a la millora del rendiment dels estudiants, de la seua formació en l’expressió artística i de les seues habilitats socials. I continua al llarg de la vida, quan els músics passen a formar part de les bandes i s’integren en un col•lectiu amb el qual comparteixen moltes hores d’assaig i un objectiu comú: la millor interpretació d’una peça musical.

Els músics formats en estes escoles tenen innombrables oportunitats de tocar en públic, gràcies als diferents certàmens que tenen lloc a la Comunitat Valenciana i a Espanya. Moltes de les bandes valencianes han participat també en certàmens internacionals i han aconseguit els millors reconeixements.